Ebben a mai korban, úgy tűnik, hogy gyógyszereket szinte bármilyen betegségre szedhetünk – kivéve a rák. Eddig egy gyógymódot még nem találták fel erre, és az orvosok is csak javasolják, hogy küzdjünk ellene a helyes étkezéssel és az egészséges életmóddal.Beleillesztve a brokkolit az étrendünkbe, nagyon jól segíti testünknek visszaszorítani ezt a félelmetes betegséget . A kutatók úgy vélik, hogy ez a keresztes virágú zöldség, természetes anti-karcinogén tulajdonságokkal rendelkezik,, melyek megakadályozzák az emlő-, prosztata-, méh-, máj-, tüdő-, vese-és egyéb rákfajtákat.
Mitől van ez a brokkoli rákellenes hatása?A brokkoli tartalmaz olyan anyagokat, például a növény-és sulforaphane vegyületek, amelyek segítenek kikapcsolni az ösztrogént, amely elősegíthetik a daganatok növekedését. Az indol-3 karbinol nemcsak elnyomja a daganatok növekedését, hanem vagy a rákos sejtek mozgását is megakadályozza más testrészekre. Másrészt a sulforaphane segít az enzimeknek, hogy megszabaduljon a méreganyagoktól a szervezetben, és törölje ki rákkeltő anyagokat azonnal. Laboratóriumi állatoknak adott sulforaphane –t kimutatták, hogy kevesebb lett a daganatos sejtek száma.

Vajon jó a brokkoli a rák ellen?
A daganatok növekedése is jelentősen lassabb lett és kisebb lett a súlyuk is. Mindezek bizonyítják, hogy szoros a kapcsolat a rák és azok a dolgok között, amiket meg eszünk. Azok az emberek, akiknek általában káposztafélék kerülnek az asztalukra, kiderült, hogy 29 százalékkal kisebb a veszélye annak, húgyhólyag-rákot kapjanak és 25 százalékkal csökkenthető a petefészekrák kockázata.Lehet, hogy nincs egy biztos módja rák ellenszerének még, de ha a brokkolit beiktatjuk az étrendünkbe, akkor kevesebbet kell aggódunk.