0

Sült brokkoli szárak

Sült brokkoli szárak misoval és pirított élesztős aiolival. Hozzávalók: 6 brokkoli szár, 4 dkg friss élesztő, 1 evőkanál olívaolaj, só és frissen őrölt fekete bors, 1 evőkanál Shiro miso,  3 tojássárgája, fél fej fokhagyma ,1/2 csésze vagy a szőlőmag-olaj repce , 1 citrom. Elkészítése: Egy nappal korábban mielőtt ezt a receptet meg szeretnénk csinálni, morzsoljunk friss élesztőt rá egy pergamennel bélelt lapos serpenyőben, és egyik napról a másikra egy 180 fokos sütőben pirítsa meg, amíg az élesztőt száraz és ropogós lesz.

Először készítsük elő a brokkoli szárát: Tisztítsuk meg mindegyik szárat, amíg nem kapnak fény-szerű zöld vagy fehér színt. Dobjuk bele a meghámozott szárakat olívaolajba, majd sózzuk, borsozzuk meg.  Hevítsük fel a sütőt körülbelül 300 fokosra, majd  kissé meg mozgatva 5 percenként, süssük  a szárakat körülbelül 20 percig, vagy addig, amíg  egy kés hegyével a szárba szúrva  csak enyhe ellenállást érzünk. Elkészítjük az aioli mártást. Hámozzuk meg a fokhagyma gerezdeket, és lereszeljük őket, egy finom reszelőn.

Ebből készül a sült brokkoli szár

Ebből készül a sült brokkoli szár

Egy közepes méretű serpenyőbe, hevítsük fel a szőlőmag olajt, közepes lángon, amíg az olajra nézünk, hullámos lesz. Habverővel keverjük a reszelt fokhagymát, amíg annak sárgás-aranyszíne nem lesz. Húzzuk le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Helyezze a tojássárgáját egy turmixgépbe. Adjuk hozzá a kihűlt fokhagymás olajt lassan, hogy emulziót alkosson a fokhagymás aiolival. Adjuk hozzá az evőkanál misot, a fél pirított élesztőt, és a citrom levét. Szeleteljük fel a meleg, sült szárakat. Tegyük egy tálba, néhány evőkanál aiolival öntözzük meg.  Befejezésképpen szórjuk meg bőkezűen a sóval és a fekete borssal. Díszítsük a maradék pirított fokhagymával, egy kis jó olívaolajjal, és citromhéjjal, ha akarjuk.

  
Iktatva: Előételek brokkolival Címkék: 

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Brokkoli 2014