0

Rakott brokkoli ricottával

Először is szeretném bemutatni a ricottát. Mi is az a ricotta tulajdonképpen? A ricotta Olaszországból ered, ott nagyon népszerű sajtféleség. Tehéntejből készül általában, de juhtejből is készítenek ricottát. Íze igazából semleges, elég lágy, hófehér a színe. Mivel semleges az íze, ezért akár édes, akár sós ételekhez is felhasználhatjuk. Kalóriaszegény, így fogyókúrázók, diétázók is nyugodtan fogyaszthatják. A kalciumtartalma viszont elég magas, így fogyasztása előnyös szinte minden korosztálynak.

A rakott brokkoli hozzávalói 6 személyre: 2 dl tejföl, 300 ml ricotta, 3 kávéskanál mustár, fűszerek egyéni ízesítés szerint: bazsalikom, oregano, só, bors, fokhagyma, 50 dkg brokkoli, 35 dkg darált hús, 3-4 szem burgonya, 5 db főtt tojás, 2-3 evőkanál olaj. Elkészítése: A ricottát, a tejfölt, a mustárt a zúzott fokhagymát és ízlés szerint a fűszereket alaposan összekeverjük. Ez a krém, amit fóliában pihentetünk akár egy napot is hűtőben, így az ízek teljesen össze fognak érni. A burgonyákat alaposan megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. Egy kivajazott tepsibe vagy más sütőedénybe egymás mellé lefektetjük a burgonyaszeleteket.

Rakott brokkoli ricottával alapanyaga

Rakott brokkoli ricottával alapanyaga

Megsózzuk, megborsozzuk, majd betoljuk a sütőbe, és kicsit megsütjük, 20 perc alatt készen is van. A félig kész burgonyából kiszedünk egy keveset, majdan ezzel zárjuk le az ételt.  A brokkolit vagy megpároljuk gőz fölött, vagy kevés sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük. A darált húst olajon megpároljuk, sóval, borssal, fűszerezzük, de lehet más fűszereket is tenni még bele. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, majd felszeleteljük karikákra. A megsütött burgonyára ráterítjük a megpárolt brokkolit, erre ráhalmozzuk és elsimítjuk a fűszeres darált húst, majd a krémes ricottával rákenjük. Az előzőleg félretett burgonya szeletekkel pedig lefedjük az egészet. Kevés olajjal megkenjük a burgonya tetejét, és 30-35 perc alatt készre sütjük.

  
Iktatva: Rakott brokkolik Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Brokkoli 2012