0

Ki vagy te, brokkoli? I.

A káposzták királynője – a brokkoli. Csak az Isten küldhette ezt a káposztát, mert minden embernek szüksége van erre a növényre az egészségéhez. Én most megmondjuk, mi a csoda ez a növény, és döntsék el magukban, hogy elhanyagolható-e vagy sem ez a brokkoli.Már az első században, Idősebb Plinius részletes leírást adott a káposztáról  és felszólította az embereket , hogy a brokkoli  az egyik áldott növény.

A szó “bracchium»  latinul annyit tesz: “kéz”. Nagyon szeretem a káposzta formájában ökölbe szorított kezét. (I – hatalom!).  A brokkoli – egy vad káposzta, anyja a modern termesztett káposzta fajú növényeknek.  A 15 évszázadban a brokkoli lassan átköltözött Olaszországból az európai országokba. Az első említést erről a káposztáról Franciaországban 1560 környékéről találhatunk, míg Amerikában az elnök-kertész, hogy Thomas Jefferson megszilárdította a brokkoli státuszát.

Ki vagy te, brokkoli?

Ki vagy te, brokkoli?

Most megismerhetjük a brokkolit.Vegyünk 100 gramm káposztát.  Ennek 90%-a víz. A fennmaradó 10% – rost (6,5 g), fehérje (2,8 g), zsír (0,34 g), valamint a B és C vitaminok.  Az ásványi anyagok a brokkoliban a kalcium, a magnézium, a vas, a cink, a foszfor, a szelén és a kálium. A rostról ismert, hogy a “szivacs” szerepét végzi el a szervezetben – vagyis elnyeli az elhalt hámsejteket, és felszívja magába az ionokat,  a nehézfémeket  és méreganyagokat.

  
Iktatva: Életmód brokkolival Címkék: 

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Brokkoli 2013