0

Kelbimbó és brokkoli csőben sütve

A brokkoli és a kelbimbó együtt is elkészíthető. Külön-külön is finom ízük van, de érdemes kipróbálni ezt a fajta két zöldséget egyszerre elkészítve. Ízük remekül harmonizál. A hozzávalók: 1,20 dkg brokkoli fej, 50-60 dkg kelbimbó, 20 dkg rizs, 20 dkg szeletelt bacon szalonna, 20 dkg reszelni való sajt. Besamelmártáshoz hozzávalók: 12 dkg liszt, 12 dkg vaj, 6-7 dl tej, só, szerecsendió bors. Elkészítése: A kelbimbót megtisztítjuk a torzsájától, a végét kicsit le kell vágni, meg eltávolítjuk róla az esetleges sérült levelet, majd megmossuk, és sós vízbe feltesszük főni.

A brokkoliról a rózsákat leszedjük, majd szintén sós vízben megfőzzük. A brokkoli szárait nem kell kidobni, kisebb darabokra vágva a kelbimbóval együtt megfőzhetjük. A megfőtt zöldségeket leszűrjük, majd lecsepegtetjük. A rizst megmossuk, majd kevés olajon kicsit megfuttatjuk. Megsózzuk, és a térfogatának megfelelően kétszeres mennyiségű vizet adunk hozzá, majd lefedve pároljuk. A párolás végén a tűzhelyet el is kapcsolhatjuk, a fedő alatt megpárolódik a rizs. A bacon szalonnát felkockázzuk, és kevés olajon piros-ropósra pirítjuk. Elkészítjük a besamelmártást: A vajat felmelegítjük, majd a lisztet kevergetve megpirítjuk benne.

Kelbimbó és brokkoli csőben sütve ebből

Kelbimbó és brokkoli csőben sütve ebből

A tejet felforraljuk, majd a lisztes vajba nem egyszerre belekeverjük, míg egészen sűrű mártást nem kapunk. Borssal, sóval és kevés szerecsendióval ízesítjük. Egy jénai tálat kivajazunk. Legalulra tesszük a főtt rizst, erre pedig a pirított bacon kockák felét. A brokkolit és a kelbimbót összekeverjük, és a rizs tetejére tesszük, majd a maradék bacon kockák következnek. A besamelmártással meglocsoljuk, és a sütőbe tesszük. 160-170 fokon 25-30 percig sütjük. A sütés befejezése előtt 10 perccel a reszelt sajtot rászórjuk, majd ezzel együtt sütjük készre.

  
Iktatva: Köret Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Brokkoli 2012