0

Hogy segít a brokkoli a diabetes gyógyításban?

A brokkoli az egyik legerősebb cukorbetegség gyógyító étel a földön. Ez a növény tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és antioxidánsokkal, amelyek segítenek megelőzni a szabad gyökök okozta károkat, a krónikus gyulladásokat és a diabéteszes szövődményeket, mint a szív-és érrendszeri betegségek.A brokkoli csökkenti a vérerek károsodását. A legfontosabb vegyület a brokkoliban a  sulforaphane, aminek jelentős szerepe abban van, hogy a védi a sérült ereket.

Ha túl sok a glükóz a véráramban, az károsítja az ereket, ezért a cukorbetegetek szenvednek a keringési problémáktól, ami a lábukat, a lábszárukat és a kezeiket támadja meg. Náluk is majdnem ötször nagyobb valószínűséggel alakulnak ki a szív-és érrendszeri betegségek, mint például a szívroham vagy a stroke. A  Mayo Klinika szerint a  sulforaphane ösztönzi az enzimek termelését, amelyek csökkentik a véredények károsodása által kialakult a magas vércukorszintet, ezzel is minimalizálják a pusztító hatását a cukorbetegségnek.

A brokkoli serkenti a szervezet természetes gyógyulását. Egy brit felmérés szerint a a sulforaphane a brokkoliban  nemcsak növeli az immunrendszert és támogatja a máj méregtelenítő munkáját a testben, hanem oldja az oxidatív stresszt.A sulforaphane a brokkoliban aktiválja a szervezetben a nrf2 nevű fehérjét, amely bekapcsolja a géneket, amelyek növelik a szervezetben levő saját antioxidáns és méregtelenítő enzimek termelését. A laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy sulforaphane csökkenti a ROS molekulák számát, megdöbbentően 73%.-ban. Próbálja ki az összes keresztes virágú élelmiszereknek a hasonló előnyeit.

Hogy segít a brokkoli a diabetes gyógyításban?

Hogy segít a brokkoli a diabetes gyógyításban?

Minden brokkoli unokatestvér a keresztesvirágúak családjának, sulforaphane tartalmaz. Fogyasszuk a következőket: kelkáposzta, a káposzta, karalábé, fehérrépa, karfiol, és vizitorma. Ha nem szeretjük a brokkolit, akkor fogyasszunk kelbimbót, amely nagyon magas koncentrációban tartalmaz sulforaphane.Fogyasszuk nyers állapotban vagy enyhén főzzük csak meg a zöldségeket, hogy jobban megőrizzék a tápanyagokat. Mint a legtöbb zöldség, a brokkoli elveszti tápanyagokat, ha szétfőtt.

A legjobb, amit tehetünk az, hogy gőzöljük, vagy enyhén pirítsuk meg alacsony lángon extra szűz olívaolajban, esetleg egy kis zúzott fokhagymát is tehetünk hozzá, ami ugye a másik gyógyító hatású csodanövény, majd fogyasszunk hozzá barna rizst és más zöldségeket, amiknek a tetejét permetezzük meg extra szűz olívaolajjal fogyasztás előtt. A nyers brokkoliból tetszés szerint készíthető saláta, szendvics, vagy akár zöld turmix.

  
Iktatva: Életmód brokkolival Címkék: 

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Brokkoli 2013