0

Fasírt zabpehelyből zöldségekkel

A zab rostokban és ásványi anyagokban gazdag gabonafajta. A zabkását már régen is fogyasztották, napjainkban azonban megint egyre jobban előtérbe kerül. A zab asztalunkra zabpehely, dara, vagy kása formájában kerül. Keményítőt és fehérjét is nagymértékben tartalmaz, méregtelenítő hatása is van. Leggyakoribb formája a zabpehely. Ebben a formában is tartalmazza mindazt, ami a zabszemekben található. Többféle formában is fogyaszthatjuk, a tejben való főzés talán a legismertebb forma, de a töltött ételekhez is fel tudjuk használni.

A fasírthoz többfajta zöldséget használunk. Tetszés szerint lehet beletenni brokkolit, karfiolt, gombát, sárgarépát. Minden egyes zöldségből 20 dkg-ot számolunk. Ezen kívül a hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 csomag petrezselyem, 3 kanálliszt, olaj, majoránna, bazsalikom, só, 2 kanál étkezési keményítő. Elkészítése: A vöröshagymát megpucoljuk, majd kevés olajon megpároljuk. A fűszereket a végén hozzáadjuk. A reszelt fokhagymát is belekeverjük, és az egészet összepároljuk.

Fasírt zabpehelyből zöldségekkel alapja

Fasírt zabpehelyből zöldségekkel alapja

A zabpelyhet kevés olajon kicsit megpirítjuk, majd vizet teszünk hozzá, had szívja fel. A megpuhult zöldségeket ekkor hozzákeverjük. A lisztet és a keményítőt is belekeverjük. Tetszés szerint lehet sütni. Tehetjük valamilyen formába is, így akkor egybe sütjük meg, és a végén szeleteljük fel.  Lehet úgy is, hogy egy tepsibe gombócokat formázunk, és így sütjük ki. Közepes erősségen sütjük, és azonnal fogyasztjuk. Könnyű feltét lett belőle, bármilyen főzelékhez tálalható.

  
Iktatva: Feltét Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Brokkoli 2012