
Ebből lesz a brokkoli tésztában
A leveles tészta. Készíthetjük házilag, otthon is. Eléggé munkaigényes, és a kereskedelemben kapható több gyártó által készített fagyasztott leveles tészta, ami rendkívül jó minőségben készül. Érdemes kipróbálni a különböző gyártók által forgalmazott leveles tésztát, és amelyik a kedvünkre, ízlésünkre, vagy akár a pénztárcánkra a legnagyobb hatással van, akkor ennek a függvényében dönthetünk. Brokkolival is, de végül is bármilyen zöldséggel tölthetünk meg leveles tésztát.
Hozzávalók: 35 dkg leveles tészta, de ez eléggé relatív, mert a nyújtás vastagsága befolyásolhatja a kinyújtandó tészta súlyát. Fél kg brokkoli. Mártáshoz: 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg vaj, 3 evőkanál liszt, 2,5 dl tej, 3 tojás, 2 dl tejszín, 15 dkg reszelni való sajt, fűszerek: szerecsendió, só, bors. Elkészítése: ha fagyasztott leveles tésztát használunk, akkor engedjük fel. Készítsünk elő egy sütőformát, ami lehet például egy püspökkenyérforma is akár. A leveles tésztát nyújtsuk ki a forma nagyságára, és béleljük ki vele a formát.
A közben megpárolt brokkolit egymás mellé rakosgatva töltsük ki a forma alakját. A sajtmártás elkészítése: a vajat felmelegítjük, és készítünk egy rántást. Tejszínt és tejet teszünk bele, sóval, borssal, a szétnyomott fokhagymával ízesítjük. A reszelt sajtot belekeverjük a tojás sárgáját szintén. A tojások fehérjéből habot verünk, amit a mártásba óvatosan belekeverünk. A brokkolit betesszük az előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt készre sütjük. Fogyasztás előtt pihentessük, majd tálaljuk.