0

Brokkoli kicsit tudományosan

Szükségünk lesz: vízre, friss brokkolira, szódabikarbónára, 1 órára vagy stopperre. Töltsünk meg egy fazekat vízzel és helyezzük a tűzhelyre. Vágjuk két vagy három kis darabba a brokkolit, majd öblítsük le. Várjunk, amíg a víz forrni kezd, majd tegyük bele a brokkolit, és indítsuk el a stopperórát. Nézzük meg a brokkolit alaposan, és figyeljük meg, mi is történik majd a brokkoli színével. Néhány másodperc múlva, tegyünk egy fedelet az edényre. Forraljuk a brokkolit 15 percig. Ezután vegyük ki és tegyük egy tányérra. Nézzük meg a színt újra.

Amikor először adtuk hozzá a brokkolit a vízhez, kiderült élénkzöld a színe. Ez nem járt semmilyen kémiai változásokkal. Viszont, a forró víz hatására apró buborékok keletkeznek a növényi sejtekben. Ezt a sokkal tisztább képet a zöld klorofill adja, ettől van a brokkolinak szép zöld színe. Miután a brokkoli már megfőtt, a színe ismét megváltozott. Most a zöld sokkal unalmasabb lett. Tény, hogy inkább olajzöld lett a színe. Ennek oka az, hogy a klorofill kémiai szerkezete is megváltozott. A meleg hatására a klorofill a magnéziumtartalmát elveszíti.

A magnézium-hidrogén helyébe a természetes savak lépnek. Ennek a kémiai változásnak a hatására a brokkoli a színét megváltoztatja. Ürítsük ki az edényt, és most tegyünk bele azonos mennyiségű friss vizet. Ismételjük meg a kísérletet, de ezúttal, tegyünk kevés szódabikarbónát a vízbe. A brokkoli színe ismét  élénkzöld lesz, amikor a vízforró lesz, de még 15 perc után is még mindig élénkzöld. Miért kellett hozzá a szódabikarbóna? A hidrogén, ami miatt a színváltozás bekövetkezett. Természetes savak keletkeztek a brokkoliban. Ha hozzáadjuk a szódabikarbónát, az semlegesíti a savakat, így a brokkoli színe élénkzöld marad.

Csodálatos! Most már tudjuk, hogyan is lesz tökéletes a brokkoli, ugye?  Nézzük meg alaposan a brokkoli főző vizét, amibe a szódabikarbonát tettük. Nagyon lágy és puha. A szóda a savakat semlegesítette. Ugyancsak gyengíti a sejtfalakat, így a brokkoli szétesik. Ez működik más zöld színű zöldségeknél is. Szóval, hogyan lehet úgy főzni a brokkolit, hogy megtartsa szép és zöld színét? Először is, győződjünk meg arról, hogy a víz forr, mielőtt hozzáadjuk a brokkolit. Az enzimek segítenek, hogy a klorofillt lebontják a forralással, így ha ezt szeretnénk, akkor a vizet hagyjuk forrni, amíg  hozzáadjuk a zöldségeket.

Brokkoli kicsit tudományosan

Brokkoli kicsit tudományosan

Használjunk sok vizet. Ez segíteni fog abban, hogy túlságosan lehűljenek a zöldségek, és hígítják a savakat. Ne tegyünk a fedelet az edényre. Ez lehetővé teszi, hogy a savak, amik kilökődnek belőle, nem csöpögnek vissza a vízbe. Vágjuk a brokkolit kis darabokra. Ez segít abban, hogy gyorsabban megfőjön. Ha így teszünk mindent, akkor kapunk szép, zsenge brokkolit, aminek szép árnyalatú zöld színe is van. Adjunk hozzá egy kevés vajat és sajtmártást, és így lesz egy csodálatos jutalma a kísérletünknek. (OK, ez nem csokis fagyi, de még mindig nagyon jó az íze.)

  
Iktatva: Felhasználása, konyhai praktikák Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Brokkoli 2013