0

Brokkoli kölessel és darált hússal

Kicsit a kölesről szólnék egy pár mondatot. A köles egy gabonafajta. Kínából származik, de Magyarországon is ismerték már a középkorban is. Fehérje dús, magas a zsírtartalma kicsit, de gazdag vitaminokban. Fogyasztása mindenképpen indokolt lenne nagyobb mértékben. Fogyasztható vízben főzve köretnek, de a rakott ételek alapanyag is lehet, mondjuk a rizs helyett. Hozzávalók: 70 dkg brokkoli, 50 dkg darált hús, ez lehet csirke vagy pulyka,  egy pohár köles (3 dl), 2-3 db vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 20 dkg reszelt sajt, 2-3 dl tejföl, 3 dkg margarin, só, bors, 2-3 evőkanál olaj.

Elkészítése: A kölest jó alaposan mossuk át. A brokkolit nem túl sokáig 5-6 percig pároljuk, vagy főzzük meg sós vízben, majd szűrjük le. A vöröshagymát vágjuk kockára, a fokhagymát reszeljük le. Az olajon pároljuk meg a vöröshagymát üvegesre, a vége felé tegyük bele a fokhagymát is. Ebbe tegyük bele a megmosott kölest, és keverjük össze, majd kicsit együtt is pároljuk őket. Annyi vizet öntünk rá, hogy a kölest ellepje, és fedő alatt takarékon megfőzzük. Sózzuk és borsozzuk is.

Brokkoli kölessel és darált hússal alapja

Brokkoli kölessel és darált hússal alapja

A darált húst egy fej lereszelt vöröshagymával összekeverjük, ízesítjük. Kevés olajon megpirítjuk, majd kevés víz hozzáadásával lefedve megpároljuk és ízesítjük. Ha mindennel készen vagyunk , akkor a egy vajjal kikent tepsibe a következő sorrendben rétegesen lerakjuk az anyagokat: brokkoli, erre a köles felét rátesszük, majd a darált hús, ismét a köles, és a darált hús maradéka. A tetejére reszelt sajtot és tejfölt teszünk.  és 30-35 percig sütjük 160 fokon.

 

  
Iktatva: Rakott brokkolik Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Brokkoli 2012