0

Brokkoli felfújt

A felfújtak készítését nem nagyon szokták a háziasszonyok szeretni. Kissé kényes ételféleség, kezdő háziasszonyoknak nem is nagyon ajánlott elkészíteni. De mi is az a felfújt tulajdonképpen?  Végül mondhatjuk úgy, hogy egyfajta krémféleség. Tojás sárgáját belekeverve értékesebbé tehetjük, a tojásfehérjét pedig habnak felverve könnyedén beletesszük, így egy könnyed masszát kapunk belőle. Formába téve pedig a végén megsütjük. A felfújtak készítéséhez többféle formát lehet kapni.

Porcelán csészécskékben készítik általában, amiknek a mérete kb. 2 dl. A formákat nem töltjük teljesen tele, mert sütés közben a felfújt megemelkedik. Ez az alaprecept. A felfújthoz sokféle más anyagot keverhetünk. A brokkolis felfújt az egyik, ami nagyon különleges és finom köretet eredményez. A brokkoli felfújt hozzávalói: 1 kg brokkoli, 5 tojás, 25 dkg reszelni való sajt, 45 dkg krémsajt, 5 dkg vaj vagy margarin, só, bors, szerecsendió, zsemlemorzsa.

 A brokkoli felfújt alapanyaga

A brokkoli felfújt alapanyaga

Elkészítése: A megmosott brokkolit kevés vízben megpároljuk. A vajból, a tejből, a lisztből csomómentes besamelmártást készítünk, szerecsendióval fűszerezve. A sajtot lereszeljük, és a krémsajttal együtt belekeverjük, ezzel is eldolgozzuk. A tojások sárgáját a már kihűlt besamelmártáshoz adjuk. A fehérjéket habbá verjük, majd óvatosan, hogy ne törjön, majd hozzáadjuk ezt is. A formákat egy kevéske vajjal kikenjük, majd az aljára rakjuk a brokkoli rózsákat. Erre öntjük rá a kész besamelmártást. A tetejére kicsi vajdarabkákat szórunk, majd meghintjük egy kevés zsemlemorzsával. Sütés után a brokkoli felfújt szép aranybarna lesz.

  
Iktatva: Köret Címkék: 

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Brokkoli 2012