A fekete bab fokhagymás mártásban brokkolival egy merész ízű összeállítású, de gyorsan elkészíthető ázsiai stílusú étel. Hozzávalói: 1 teáskanál szezámmag, 1/2 csésze víz, 1 teáskanál rizs-borecet, vagy fehér borecet, 1 teáskanál kukoricaliszt, 1 teáskanál fekete babszósz, 2 evőkanál repceolaj, 1 gerezd fokhagyma, aprítva, 20 dkg brokkoli virág. A brokkoli fekete babbal elkészítése: Pirítsuk meg a szezámmagot, egy kisebb száraz serpenyőben közepes-alacsony lángon, folyamatos keverés közben addig, , amíg enyhén megpirul és illatát ki nem adja, ez 2-3 perc.
Tegyük egy tálba, és hagyjuk hűlni.Keverjük össze a 1/4 csésze vizet, és az ecetet a kukoricaliszttel egy kis tálban. Adjuk hozzá a fekete bab szószt, és keverjük simára.Melegítsük meg az olajt egy nagy serpenyőben közepes-magas hőfokon. Hozzáadjuk a fokhagymát, és keverjük folyamatosan, és addig sütjük, míg érezzük az illatát, ez körülbelül 30 másodperc. Adjuk hozzá a megtisztított, felvágott a brokkolit és keverjük össze. Tegyük hozzá a maradék 1/4 csésze vizet, fedjük le és gőzöljük egészen addig, amíg a brokkoli megpuhul, ez ne legyen több 3-4 percnél.

Brokkoli fekete babbal hozzávalók
A brokkolit kicsit húzzuk az edény szélére, és öntsük a mártást az edény közepébe. Főzzük kevergetve, amíg a szósz kezd sűrűsödni, kb. 1 perc. Keverjük ekkor hozzá a brokkolit. Azonnal tálaljuk, meghintjük a pirított szezámmaggal. Megjegyzések: A fekete bab-fokhagymásmártásban tulajdonképpen pépesített sózott és erjesztett fekete szójabab, amit széles körben használnak, mint kínai fűszert. Megtalálható a legtöbb ázsiai élelmiszer áruházban.