1

Brokkoli főzelék

A főzelék Magyarországon régen ismert ételfajta. Majdnem, hogy azt lehet mondani, hogy egyfajta hungarikumnak is számít, hiszen ebben a formájában, ahogyan mi magyarok fogyasztjuk, egyedülállóak vagyunk szinte. A magyar konyhában már a XVI. század környékén is főztek főzeléket. Igazán azonban csak jóval később, a 19. században a rántás elterjedésével lett közkedvelt a klasszikus főzelék receptje. Szerepelt ekkor már az egyszerűbb konyhákban is, de a polgári konyhákban is szerették és szívesen fogyasztották.

A szegényebb családokban hús nélkül fogyasztották. Érdekes változata volt a főzeléknek a kása. Inkább faluhelyen főzték, jellemző volt a babkása és a krumpli kása.  Egyes vidékeken napjainkban is főznek kását, bár ez inkább a falun élő, vagy az idősebb korosztály kedvenc eledele. A nagymamák talán megismertetik unokáikat ezekkel az ételekkel, az arra fogékony fiatal generáció számára. A brokkoli főzeléket már a 6-7 hónapos babák is ehetik.

A brokkoli főzelék alapja

A brokkoli főzelék alapja

Hozzávalók: 1 fej brokkoli, 6-7 dkg vaj, 10 dkg liszt, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 dl tej, de lehet bele tejszínt is tenni, só ízlés szerint. Elkészítése: A brokkolit megtisztítjuk szárától, de apróra összevágva bele is lehet tenni a rózsák közé. Megmossuk, és kevés vízben megfőzzük. A vöröshagymát apróra vágva beletesszük. A tejből és a lisztből vékony rántást készítünk. A megfőtt brokkolit leturmixoljuk. A rántást hozzákeverjük, és folyamatosan kevergetve forrásig még főzzük. Ízesíthetjük egy kis tejszínnel is.

  
Iktatva: Főzelék Címkék: ,

További olvasnivaló

Egy hozzászólás "Brokkoli főzelék"

  1. Zsámár Attila szerint:

    Brokkoli főzelék

    Én a következőképp főztem:
    A szárától eltávolított brokkoli virágokat sós vízben megfőztem, borssal, vegetával ízesítettem.
    A rántást a következők szerint csináltam:
    1 fej felkockázott hagymát megpirítottam, 4-5 gerezd apróra vágott fokhagymát tettem hozzá és egy kevés petrezselymet, amikor egybepirultak 2 evőkanál lisztet kevertem hozzá és a végén kb. 1 deci tejfölt.
    Az elkészült rántást hozzákevertem a megfőtt brokkolihoz és együtt főztem még 5 percig.

Írj most.

Küldés
Brokkoli 2012