3

Brilliáns párolt brokkoli

A brokkolinak általánosságban véve  rossz híre van, de mint bármi, amit  egy kicsit is  szeretettel  főzzük,  az csak jobb lehet , és talán így meg  is fogjuk jobban szeretni . A  recept  2-4 személyre szól.Párolt brokkoli hozzávalók:1 kg brokkoli, tengeri só ízlés szerint, frissen őrölt fekete bors, kevéske vaj. Elkészítése nem igényel feltétlenül nagy konyhai tapasztalatot. Vágjuk le  a virágokat  a brokkoli szárairól, próbáljunk  viszonylag egyenletes méretű darabokat készíteni.

Az apróra vágott kemény végét le a szár végeket dobjuk el, de a zsenge szárakat felhasználhatjuk. Ezeket vágjuk ketté, és apróra szeleteljük fel hosszában .Tegyünk fel egy nagy serpenyőben sós vizet forrni.Amikor felforrt, hozzáadjuk a szeletelt virágokat és a szárakat, és főzzük 3-4 percig, vagy amíg meg nem puhul. A puhulást meg tudjuk nézni, úgy, hogy egy kés hegyével egyszerűen beleszúrunk a virágba.

Brilliáns párolt brokkoli

Brilliáns párolt brokkoli

Ha teljesen puha a brokkoli virág is és a szár is, akkor leszűrjük  egy szűrőedénybe,  csöpögtessük le alaposan, majd tegyük vissza a forró serpenyőbe.Ekkor már el is zárhatjuk a serpenyő alatt a tüzet.A párolt brokkolit megszórjuk egy csipet sóval és borssal, hozzáadjuk a vajat , és átmelegítjük, óvatosan keverve, hogy ne nagyon törjön össze. Akár azonnal tálalhatjuk is. Lehet egy kis reszelt sajtot is szórni a tetejére. Ez a recept, ahogyan a neve is mutatja, igazán brilliáns!

  
Iktatva: Köret Címkék: 

További olvasnivaló

3 hozzászólás "Brilliáns párolt brokkoli"

  1. István szerint:

    Szomorú vagyok. Ezt a mondatot hogyan kell értelmezni? “Az apróra vágott kemény végét le a szár végeket dobjuk el, de a zsenge szárakat felhasználhatjuk”
    Amikor a serpenyőben 3-4 perc után puhára főztük a brokkolit, a szűrés jön. A lé sorsa mi lett? A leszűrt brokkoli vissza a serpenyőbe, a lé pedig hová?

  2. Midary szerint:

    Nekem úgy jött össze az eddigi legjobb párolt brokkoli, hogy valóban csak pároltam, s nem főztem vízben egy percet sem.
    Először olivaolajon vöröshagymát üvegesre píritottam, majd kevés paprika + bors + vegeta hozzáadása után hozzá öntöttem a brokkoli apróra vágott virágait, majd mindezt óvatosan elkeverve 5-6 percre lefedtem.
    Ezután annyi langyos vizet adtam hozzá (talán ha 2dl fél kiló brokkolihoz), hogy mire elfő a víz, addigra puhára párolódjon/főljön a brokkoli, és csak szaft maradjon az alján (mintha csak pörköltszaftot akarnék csinálni a hagyma segítségével, viszont itt a brokkoli töltötte be a hús szerepét).
    Evvel a ‘technikával’ csináltam az eddigi legjobb brokkoliból általam készített ételt…:)

  3. Czeglédy Zita szerint:

    Én nem szoktam kidobni a szárát,hanem kis dbkára vágni,és levesnek megfőzöm.mi vegánok vagyunk,nalunk ez a leves,van benne sárgarépa,zeller,brokkoli,és ez a dbkák,megdinsztelem a hagymát bele fokhagyma majd a zöldségeket.ezután fűszereket is azaz pici pirospaprika por,só,bors,izvarázs, lestyán.sűritett pari,s ha puha minden a végén 1ek olaj,és1ek kukoricaliszt és 1ek búzadara.összefő 3perc alatt ez a grízgaluska pótló.ennyi.imádjuk.forrón.piritott kiflivel vagy a másnapos kifli újramelegitve.ezt esszük hozzá

Írj most.

Küldés
Brokkoli 2013