0

A brokkoli termesztése

A brokkoli nagyszerű élettani hatásait felismerve, egyre többen termesztenek a konyhakertjükben brokkolit. A brokkoli termesztése végül is nem igényel nagyon nagy szakértelmet. A brokkoli külsőleg a karfiolhoz hasonlít. Fejes rózsája van, ami lazán tömött, a színe pedig csodálatos zöld. Miután mediterrán országból származik, szereti a meleg, napos helyet. Öntözni kell, tehát ezzel számolni kell, szereti a vizet. Nagyon gazdaságos növény, hiszen folyamatosan lehet szedni a termését.

A levél alatti részen folyamatosan felhődnek ki az új rügyek. A brokkolit palántázhatjuk, és vethetjük is. A palántanevelést a kora tavaszi hónapokban kell elkezdeni, márciusban már el is ültethetjük a magokat. Ha van szaporító tálcánk, akkor egyszerű abba ültetni. Ahogyan elkezdenek növekedni a növénykék, akkor egy kisebb pohárba ültessük szét egyesével őket. Április vége-május eleje környékén földdel együtt kiültethetjük lehetőleg szélcsendes helyre.

A brokkoli termesztése

A brokkoli termesztése

A magokat nem kell sűrűn ültetni, a növények között a későbbikben 50 cm távolságot biztosítsunk, hogy elférjenek egymás mellet. Nitrogéntartalmú műtrágyával kezelhetjük, 4-5 naponként öntözzük az időjárás függvényében. Megtámadni a káposztalepke hernyói szokták, ellenük védekezni kell. A magról vetett brokkolinak több fajtája van, vásárlás előtt érdemes tájékozódni, melyik fajtára is van leginkább szükségünk. A rövidebb tenyészidejű brokkoli magból egy évben két alkalommal is vethetünk, így folyamatosan friss zöldség lesz az étrendünkben.

  
Iktatva: Termesztése Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Brokkoli 2012