0

A brokkoli gondozása

A brokkoli termesztésénél úgy tűnhet, mintha egy bonyolult munka lenne a növény nevelése, de a valóságban ez az egyik legkönnyebben termeszthető zöldség az otthoni kertésznek. Vannak azonban olyan dolgok, amit el lehet végezni, hogy segítsünk sikeresen gondozni a brokkolit. Egy kis gondolkodás és tervezés kell, és megtalálja Ön is azt az  utat, hogy remek ízű brokkolija teremjen. A brokkolit úgy tartják, hogy egy „hideg” növény, vagyis szüksége van a hűvösebb időjáráshoz ahhoz, hogy a virág teremjen rendesen.  Az egyik érdekes dolog, hogy a brokkoli növényt akár kora tavasszal vagy ősszel is termeszthetjük.

Ugyanakkor ne tervezzünk brokkolit nevelni a forró nyári hónapokban. Ennek az az oka, hogy a brokkoli nem érzi magát jól, ha a hőmérséklet meghaladta a 25-30 fokot is.Mivel két különböző vegetációs periódusban is lehet termeszteni a brokkolit, a palánták némileg változhatnak attól függően, hogy melyik évszakban  választjuk a brokkoli termesztését. A nyári betakarítás időszak kezdődik a magok benti elültetésével, ami körülbelül hat-héttel az utolsó tavaszi fagy előtt legyen.  Amikor a palánták kb. 3 hetesek, akkor  kezdjük el edzeni a csemetéket, egy kicsit minden nap. Kezdjük 15 perccel, majd adjunk hozzá egy kicsivel több időt minden nap.

A brokkoli gondozása

A brokkoli gondozása

Ha a palánták kb 4 hetesek, akkor ültessük ki őket a kertbe. Őszi szüret:  a brokkolit  az őszi betakarításhoz is nevelhetjük. Az első őszi fagyok előtt 12-14 héttel, kezdjük el elültetni a magokat bent.Mikor majd locsolni kell a brokkolit, legalább egy centi vizet kapjon hetente. Havonta egyszer , majd adjunk neki kevés műtrágyát. Akkor érdemes elkezdeni a brokkoli betakarítását, amikor a fő fej kb. 4-6 cm átmérőt elérte. A brokkoli akkor jó, ha úgy néz ki, mint a virágbimbó, amely még nem nyílt ki. Miután már betakarítottuk a  fő fejet, a hajtások gyorsan fognak növekedni. A hajtások kisebbek lesznek, mint a fő fej volt, de azoknak is jó ízűk lesz.

  
Iktatva: Termesztése Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Brokkoli 2013