0

A brokkoli fajtái

A brokkoli egy káposztafajta.  A keresztes virágúak családjába tartozik. Spárgakelnek is hívják. Több szempont alapján különíthetjük el a fajtáit. Az első csoportot a szár magassága szerint osztályozhatjuk.  Vagyis léteznek magas szárú brokkolik, közepes szárú brokkolik, és alacsony szárú brokkolik. Csoportosíthatjuk a tenyészidő alapján is, vagyis akkor vannak rövid tenyészidejű fajták.

Ezeknek a tenyészideje a vetéstől számítva 55-65 nap. Ennyi idő kell ahhoz, hogy először tudjunk szedni az elvetett brokkoliról termést. A közepes tenyészidőnél már 65-75 nap az az idő, amikor is betakaríthatjuk a legelső brokkoli rózsákat. A leghosszabb várakozási idő az a hosszú tenyésztési idejű fajta. Ennek a várakozási ideje akár 75-100 nap is lehet.  Itt figyelembe kell venni az időt, ne legyünk türelmetlenek. A szabadföldi ültetésnél léteznek korai, nyári és őszi fajták.

Brokkoli rózsa

Brokkoli rózs

Minden egyes típusnak meg van a maga jellemzője, az érés idejétől függően változik a brokkoli kinézete és tulajdonsága. Minden egyes fajtának meg van az előnye, a kiskert tulajdonosok el tudják dönteni, hogy melyik az a brokkoli-fajta, amelyiknek a termesztéséhez a legkedvezőbben tudják biztosítani az optimális feltételeket. Másodtermesztésre alkalmas fajták is vannak, ha a körülmények ezt megengedik. Elő- és utótermesztés lehetséges. Eredendően két éves növény, de magot már az első évben hoz. A virág színe alapján lehet világoszöld, közép zöld, sötétzöld színű. Ezeknek a színeknek hamvas változatai is előfordulnak.

  
Iktatva: A brokkoli Címkék: , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Brokkoli 2012