0

A brokkoli eredete, története

A brokkoli eredetét kutatva több feltételezés is született.Vannak,aki Ciprus szigetéről származtatják, de Olaszország és Franciaország is szóba került. Az biztos, hogy a brokkolit vagy legalábbis egy hozzá hasonló növényt a rómaiak már fogyasztottak, ismertek. Marcus Apicius Gavius, aki római mesterszakács volt, a szakácskönyvében utal is egy növényre.  A brokkoli később Európában, Franciaországban, majd Angliában, később pedig Amerikában kezdett elterjedni.

Franciaországba Medici Katalin házasságkötésekor jutott el. Ekkor még „olasz spárga” néven ismerték. Az Egyesült Államokban Thomas Jefferson volt az az elnök, aki különösen figyelt, hogy a brokkoli elterjedjen Amerikában. Magyarországon a XVI. századtól találhatók feljegyzések a brokkoliról. Ennek ellenére a fogyasztása csak az elmúlt 20-30 év alatt kezdődött elterjedni, különösen az elmúlt 10 évben vált egyre népszerűbbé. Az egészséges életmód és táplálkozás jelentőségét felismerve egyre jobban figyelnek oda az emberek a brokkoli nagyszerű élettani hatásaira.

A brokkoli eredete

A brokkoli eredete

A tudatos táplálkozás egyre jobban előtérbe kerül, így fokozottabban figyelünk a bevitt táplálékok minőségére, egészségmegőrző hatására. Így kerül egyre jobban előtérbe a brokkoli napjainkban. Egészségmegőrző hatása, alacsony kalóriatartalma miatt egyre kedveltebb és népszerűbb zöldségféle. Kiskertekben, házilag is könnyen termeszthető, nem igényel különösebb gondozást. Fogyasztása rendkívül egészséges, akár kisbabáknak, fogyókúrázóknak, sportolóknak vagy akár csak az egészségükre odafigyelőknek is javukra válik a brokkoli.

  
Iktatva: A brokkoli Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Brokkoli 2012