0

A brokkoli blansírozása

 

Először is magáról a blansírozásról szeretnék egy pár szót mondani. A blansírozás végül is egy konyhai művelet. Maga a szó francia eredetű, és rövid ideig tartó főzést, vagyis mondhatjuk úgy is, hogy egy egyfajta előfőzést jelent. A főzéskor a megtisztított zöldséget, jelen esetben a brokkolit, rózsáira szedjük, és alaposan megmossuk.  A brokkolit blansírozáskor forrásban levő sós vízbe kell rakni. Fontos, hogy a víz forrjon.

A vízbe tehetünk szódabikarbónát is, így megőrizzük a brokkoli szép, üde színét. A brokkoli rózsákat 6-7 percig hagyjuk csak a forró vízben. Előzőleg odakészítünk egy szűrőt, és egy tálban jeges vizet. Ha rendelkezésünkre áll drótkosár, akkor könnyebb a dolgunk, a főzés után csak kiemeljük a kész brokkolit. A forró brokkolit azonnal a jeges vízbe tesszük. Lehűtjük ezzel, de nem kell sokáig benne hagyni, ne veszítsen a tápértékéből. Ez után a brokkolit papírtörlőn megszárítjuk.

A  brokkoli blansírozása

A brokkoli blansírozása

 

A brokkoli blansírozásának célja, hogy megőrizzük ropogósságát, és az eltarthatóságát is növeljük. Abban az esetben, ha a brokkoli vitamintartalmát még jobban meg szeretnénk őrizni, akkor a blansírozást végezhetjük gőz fölött is, ilyen a szűrőbe tett brokkolit letakarjuk. A kellőképpen blansírozott brokkoli remekül fagyasztható. Érdemes tálcán darabonként fagyasztani, majd utána csomagolni adagokban. Ebben az esetben a brokkoli rózsák nem fagynak egy tömbbe. A blansírozott brokkoli azonnal is fogyasztható.

  
Iktatva: Felhasználása, konyhai praktikák Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Brokkoli 2012