0

A brokkoli és a diabetes

A cukorbetegség napjainkban sajnos már majdnem azt mondhatjuk, hogy népbetegséggé vált. Az anyagcsere zavaráról van szó tulajdonképpen. A szénhidrát anyagcsere felborulása áll az ok hátterében. A cukorbetegek számára a megfelelően összeállított diéta fontos alapja lehet a betegség megfelelő kezelésében.  Az étrend kialakításánál, összeállításánál figyelembe kell venni a diabetes típusát, a beteg életkorát, fizikai állapotát, nemét.

Így kerül képbe többek között a brokkoli is. A brokkoli gyakorlatilag szinte korlátlanul fogyasztható a cukorbetegek számára. Kutatások szerint a brokkoliban található egy olyan vegyület, konkrétan a szulforafán, amely a károsodott véredényeket javítja. A brokkoli kezdeti növekedési szakaszában, vagyis még csírakorban, már jelentős mennyiségű szulforafán található a növényben. Ez a vegyület a szív- és érrendszerre is kifejti jótékony hatását.

A diabetes kezelése brokkolival

A diabetes kezelése brokkolival

A brokkoli rendszeres fogyasztása segíthet a cukorbetegség szövődményeinek csökkentésében, vagy akár a visszafordításában is.  A cukorbeteg diétás étrendjébe könnyű beleilleszteni a brokkolit. Elkészítési módja változatos lehet. Elsősorban a párolás az az elkészítési mód, melynek során a brokkoliból kevésbé oldódnak ki a vitaminok. Levesnek elkészítve viszont megőrzi szinte minden értékes összetevőjét. Vitaminokban gazdag káposztaféle, a cukorbetegek számára a rendszeres fogyasztása rendkívül fontos. Nem elhanyagolható szempont a cukorbetegek számára a brokkoli alacsony energiatartalma sem Jól fagyasztható, így a téli hónapokban sem kell nélkülözni, bár általában még ekkor is találhatunk friss brokkolit az üzletekben.

  
Iktatva: A brokkoli Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Brokkoli 2012